Gezellig eten en drinken in een Strauswirtschaft

Als je in de zomer langs de Mozel wandelt, fietst of in een auto rijdt dan zie je regelmatig bij een wijnboer een krans of bezem aan de gevel hangen. Dit betekend niet dat hij feest heeft of er mee stopt maar dat hij een Strauswirtschaft heeft.

Dit is een gelegenheid waar de wijnboer zijn eigen wijn mag schenken en een eenvoudige gerecht mag aanbieden. Dit is een heel oud recht dat hem werd verleend door Keizer Karel de Grote. De wijnboeren mochten in de zomer over een periode van 4 maanden van dit recht gebruikmaken als extra inkomen. Tot op de dag van vandaag maken in ieder dorp aan de Mosel een aantal wijnboeren hiervan gebruik en ook nog dikwijls in combinatie van "Zimmer Frei"

Bier is not done en voor een glas wijn betaal je € 1,50. In Nederland serveren wij een glas wijn van 0,1 maar in Duitsland serveert men standaard 0,2. Vaak zit er niet meer als 8 tot 9% alcohol in en wil je helemaal geen alcohol dan neem je druivensap.

De Gerechten zijn eenvoudig en vaak regionaal met producten uit eigen tuin zoals b.v. Kartoffelsuppe of Reibekuchen.

Erg populair is "Craiwes", puree met zuurkool en "Wingertspool", een vleesspies.

Dus waarom zou je een lunchpakket meesjouwen in ieder dorp kun je voor weinig geld terecht in een Strauswirtschaft.

Ben je in de buurt van Ürzig wip dan s'avonds even binnen bij Weingut Kurt Loosen, Kurt opent iedere avond trouw om 18.00 uur.