Duitsers en bubbels

Duitsers zijn gek op bubbels er worden per jaar ruim 300 miljoen flessen sekt verkocht. Echter 95% van alle sekt (naam champagne is beschermd) bestaat uit het goedkope spul uit de supermarkt die met tanks aangevoerd worden uit Italië en de Oost Europese landen.

Vorig jaar waren we met Corio Vinum op bezoek bij SMW in Trier. Die hadden 1 miljoen liter Winzersekt (2e gisting op fles) op voorraad liggen. Dit staat in geen enkele verhouding verhouding met de totale omzet aan sekt in Duitsland. Winzersekt maakt ongeveer 5% uit van de totale omzet sekt. Van de cremants uit de Loire wordt 30% uitgevoerd naar Duitsland.

Er zijn ook leuke verhalen zoals dat van Klaus Herres van Sektgut St. Laurentius uit Leiwen. Klaus moest het familiebedrijf overnemen en had daar geen zin in de zoveelste wijnboer te worden in Leiwen. Wat hij wel leuk vond was Champagne maken.

Dus trok hij de stoute schoenen aan en begon met het verzamelen van champagneflessen. Toen hij er 100 bij elkaar had maakte hij een basiswijn en vulde daarna de flessen af voor de 2e gisting op fles. In verband met de temperatuur deponeerde hij de flessen in de kelder van hun woonhuis. Op een avond, Klaus was niet thuis, begonnen de kurken met veel geweld en geluid uit de flessen te springen. Zijn moeder was doodsbang en ging naar de danszaal waar Klaus aan het feesten was en zei dat hij naar huis koest komen om een verdere ravage te voorkomen. 

Klaus ging de kelder in uitgerust met een ski- helm die in de gang lag om de ravage op te ruimen. Voor zijn vader was dit het signaal hem voor een opleiding naar het champagnegebied te sturen en dat heeft zich geloond. Hij maakt prachtige Winzersekten en doet dit ook voor derden. Zijn Winzersekt wordt standaard geschonken bij alle festiviteiten in de Bundestag in Berlijn.

Het loont de moeite een keer bij hem op bezoek te gaan. Een fles Franse champagne van 30 jaar oud kost al gauw € 600,- en bij Klaus € 30,-