Portugese Port aan de Mosel

Philip Kettern, een zoon van Weingut Kettern uit Piesport, ging op vakantie naar het Caribisch gebied en trof daar Daniel van der Niepoort uit Portugal.

Wie is Daniel Van der Niepoort, een zoon van Dirk van der Niepoort 5e generatie eigenaar van een van de kleinere zelfstandige Porthuizen Niepoort. Dit Porthuis heeft Nederlandse wortels en Dirk heeft nog steeds een Nederlands paspoort maar spreekt geen woord Nederlands.

Zijn familie werd in 1847 eigenaar van een Porthuis in Vila Nova di Gaya en maakt sindsdien een half miljoen flessen Port per jaar. Bekend staan ze vooral voor het maken van Colheita, een Tawny Port gemaakt van druiven uit de oogst van een jaar en 8 jaar rijping op hout.

Sinds de 90e jaren is men in Vale de Mendiz begonnen met het maken van rode- en witte wijn. Een paar jaar geleden hebben we een mooie proeverij gehad van deze wijnen via Stadswijnkelder Berns  bij restaurant Turquoise in Heerlen. Mooie wijnen maar behoorlijk aan de prijs.

De Niepoorts vonden het een uitdaging om naar de Mosel te komen en daar iets te beginnen met de wereldberoemde Rieslingdruif in combinatie met de Einzellage "Piesporter Goldtröpchen". De lijn die men uitbracht kreeg de naam "FIO" (Portugees voor draad) die het driemanschap verbindt. 

Uitgangspositie was: Spontane vergisting, Lang op de gist laten liggen, Opslag in oude Moselfuders, niet filteren, min. sulfateren en 2 jaar rijping op de fles.

De prijzen variëren van € 9,95 tot € 45,- p.fl.