wijn anekdote

Wanneer je aan de Mosel bent kom je er natuurlijk niet onderuit een glas wijn t.w. Riesling te drinken. Tot ± 800 na Christus werd er van alles in de wijn gedaan om hem drinkbaar te maken zoals b.v. kalk, gips, loodcarbonaat, kopercarbonaat, etc. Aangezien dit er niet uitgehaald c.q. gefilterd werd had het nog al wat invloed op de gezondheid van mensen.

Ofschoon de Romeinen al gebruik maakte van een wijnpers werden er hier ook wijnen met de voeten getreden tijdens het "einmaischen". Een van de eerste regels die Keizer Karel de Grote om gezondheidsredenen invoerde was "het verbieden van het treden van de wijn met de voeten".

Een anekdote zegt dat een van zijn controleurs constateerde dat een "Winzerin" een aluinsteen in het wijnvat had gehangen om de smaak te verbeteren. Ze moest voor de schepenen verschijnen en een glas wijn uit dit vat drinken om aan te tonen dat dit niet gevaarlijk was. Er werd echter nooit vermeld of ze dit overleeft heeft.

Een andere anekdote over Moselwijn. Een echtpaar ging eten in een goed restaurant en bestelde een fles Riesling, Trittenheimer Apotheke Spätlese. Deze werd geserveerd in een champagnekoeler met ijsblokjes i.p.v. een wijnkoeler. Deze was natuurlijk veel te koud en er ontstond een discussie tussen de ober- kelner en het echtpaar. Het echtpaar stapte op zonder te betalen.

De rechtzaak die volgde werd door het echtpaar gewonnen want.....

1. De wijn werd niet op juiste wijze gerserveerd.

2. De temperatuur van de wijn klopte niet.

3. Van de ober- kelner had men een hoffelijker antwoord verwacht.