De Mosel begint weer te leven
Ook de Duitsers beginnen langzaam te beseffen als je niet accepteert dat corona een virus is, is je leven stil blijven staan. Van de injecties komen we niet meer af maar het helpt wel en je kunt verder.
De wijnoogst van 2021 had 30% minder opbrengst door allerlei redenen maar ze was wel OK. De flessen worden weer afgevuld, geëtiketeerd en in dozen gedaan. Ik heb ze gedronken en kan zeggen dat ze weer ouderwets lekker zijn.
Duitse wijnboeren zeggen altijd : "Druivenstokken kunnen niet met de voeten in het water staan". Zijn daarom verbaasd dat er druivenstokken in de polder staan. Met deze stand van het grondwater is dat onmogelijk. Eigenwijs als ik ben wil ik er het mijne van weten.
Ben vertrokken naar de Flevopolder. Een bezoek aan Wijngoed de Wilgenhorst, 3,8 meter onder N.A.P. Allemaal hybride druivenrassen zoals Muscaris, Johanitter, Souvignier Noir, etc. Dus witte-, rode- en zelfs dessertwijn.
Op naar Trier met een duidelijke Powerpoint Presentatie. Aan tafel Dr. Harald Schoeffling (ehrenrat), Bernward Keiper (oud- kellermeister) en nog enkele hottentotten. Alle wijnen kregen de beoordeling "goed". Hoe kan dat nu ?
In Duitsland perst men tussen de 70 en 80 hectoliter sap er hectare. In Nederland zitten ze bij de hybride- wijnen tussen de 40 en 50 hectoliter sap per hectare. Heeft gewoon te maken met de kwaliteit van het sap.