Hoe Nederlands kan het zijn aan de Mosel.

In 1884 liet de familie Puricelli, een industriele grootmacht, Schloss Lieser bouwen in Lieser aan de Mosel. Hij was zo belangrijk dat Keizer Wilhelm II zelfs drie keer op bezoek is geweest in Schloss Lieser.

De zonen zijn vrij jong gestorven en de dochter, die uiteindelijk Schloss Lieser erfde, trouwde met Dr. Clemens Freiherr vom Schorlemer- Lieser een hooggeplaatste Pruisische regering- functionaris. Hij bezat wijngaarden aan de Mosel en de Saar en heeft heel veel gedaan voor de wijnboeren van de Mosel.

Freiherr vom Schorlemer was de opa van Reichsgraf Rudiger und Marquis zu Hoensbroeck van moederskant. Ik heb de eer gehad, persoonlijk met hem kennis te maken, op zijn wijngoed in de Kraichgau bij Heidelberg. Je kunt de overeenkomst zien in hun familiewapen Duitse adel.

In 1981 heeft de Gemeente Lieser het Schloss Lieser gekocht, het moest nodig gerestaureerd worden en men had angst dat het in verkeerde handen zou vallen en heeft het meteen onder monumentenzorg geplaatst.

Het was al een hele tijd onbewoond en werd toch verkocht aan een Duitse investeerder. Uiteindelijk bleken de restauratiekosten toch te hoog voor bewoning.

In 2014 is het verkocht aan een Nederlander, een Limburger, Dhr. Killaars van Killaars & Versteegh Groep uit Amstenrade. De restauratie heeft een paar jaar en een fortuin gekost maar er staat tegenwoordig een prachtig 5 sterren hotel.

Ook het Weingut Schloss Lieser is weer op niveau. Thomas Haag werd in 2015 benoemd tot "Winzer des Jahres" en dat leverde hem een ereplaats op bij Gault Milau met 5 sterren.